Maatregelen loondoorbetaling bij ziekte

Minister Koolmees van SZW heeft met werkgevers afspraken gemaakt om de loondoorbetalingsverplichting eenvoudiger en goedkoper te maken.

De afspraken, die worden vastgelegd in wet- en regelgeving en een convenant met verzekeraars, moeten met name kleine bedrijven ontlasten. Ondernemers ervaren alle verantwoordelijkheden en verplichtingen rond de loondoorbetalingsplicht nu als een zware last. Het pakket aan maatregelen moet leiden tot het aannemen van meer vast personeel. 

De belangrijkste maatregelen zijn:

•Er komt een MKB-verzuim-ontzorg-verzekering per 1-1-2020, waardoor kleine werkgevers optimaal ontzorgd worden.

•Jaarlijkse financiële tegemoetkoming per 2021 via een premiekorting voor de kosten van loondoorbetaling ter hoogte van totaal 450 miljoen euro, waar met name de kleine werkgevers van profiteren.

•Pas per 1-1-2021 wordt het medisch advies van de bedrijfsarts bij de toets op re-integratie-inspanningen (RIV-toets) leidend. Op basis van dit advies richten werkgever en werknemer het re-integratietraject in.

•De transparantie rondom loondoorbetaling verbeteren. Het moet voor kleine werkgevers duidelijker worden waar het UWV hen op beoordeelt bij de re-integratie van zieke werknemers. 

•Als een werknemer niet meer terug kan keren in het eigen werk of bij de eigen werkgever zal een zogenaamde tweede spoortraject gestart moeten worden. Werkgevers en werknemers krijgen hierbij meer mogelijkheden om dit succesvol te laten zijn. Er komt ruimte voor experimenten die kunnen leiden tot meer of makkelijkere re-integratie bij een andere werkgever.

Door de minister van SZW is een commissie ingesteld: deze zal eind 2019 de bevindingen rapporteren.