Grote supermarkten groeien harder

Grote supermarkten slokken een steeds groter deel van de totale omzetkoek op en groeien harder dan middelgrote en kleine supermarkten.

Dat blijkt niet alleen uit de periodieke benchmark van Marshoek over periode 9 tot en met week 36, maar die trend is al langer zichtbaar in de cijfers die afkomstig zijn van zo’n 250 franchise-supermarkten. 

Supermarkten met een omzet hoger dan €250.000 draaiden in week 32 tot en met 36 een bovengemiddelde omzetindex van 108 zie tabel), tegenover middelgrote (met een omzet tussen €150.000 - €250.000) een index van 103,6. In deze omzetcategorieën zitten veel supermarkten van grote formules, zoals AH en Jumbo. ‘Er lijkt sprake te zijn van een groeiende kloof tussen kleinere en grote winkels binnen de verschillende formules’, zegt consultant Richard Kievit. De trend was ook al zichtbaar in de Marshoek-benchmark over heel 2018. ‘En ook dit jaar groeien de grote weer harder, want hun hogere indexen dit jaar werken cumulatief door. Dat komt omdat ze vorig jaar ook al sneller groeiden dan de andere categorieën. Toen deden ze het ook al beter dan de rest. Het is te vergelijken met rente op rente, de groei versnelt.’

Grote winkels, meer klanten
De belangrijkste oorzaak voor die tweedeling: Grote winkels trekken steeds meer klanten, waar middelgrote winkels met een index van 99,6 klanten verliezen. Bovendien laten de supers met meer dan €250.00 omzet ook de grootste stijging in de gemiddelde besteding zien.

Periode 9 blijkt overigens uitstekend uit te pakken voor franchisesupermarkten met overall een omzetindex van 106,2. Die  is te danken aan zowel meer klanten als een hogere gemiddelde besteding. De indexen zijn wel gebaseerd op cijfers inclusief btw. Als de btw wordt gecorrigeerd, blijkt dat kleine supermarkten in omzetcategorie A, tot € 50.000, maar net aan een positieve index te scoren. Ze treken net zo veel klanten als voorheen en de stijging van de gemiddelde besteding weet maar net de btw-verhoging van 6 naar 9 procent te compenseren.


Bron: Distrifood


[Dit onderdeel is niet meer ondersteund]