Europese richtlijn verlof

Het Europese Parlement heeft richtlijnen vastgesteld voor verlof. In de richtlijn staan minimumeisen voor de verlofregels voor werknemers binnen de EU.

De werknemers krijgen door de invoering recht op:

• Minimaal vier maanden ouderschapsverlof waarvan tenminste twee maanden betaald moeten zijn. Hoeveel er betaald moet worden, wordt aan de lidstaten overgelaten. Wel is bepaald dat de hoogte van de uitbetaling van een adequaat niveau moet zijn. Het is nog niet duidelijk wie dit verlof financiert. In Nederland is momenteel ouderschapsverlof onbetaald.

• Minimaal tien dagen betaald kraamverlof na de bevalling van de partner. Nu is het geboorteverlof éénmaal de wekelijkse arbeidsduur. Per 1 juli 2020 komt er een aanvullend geboorteverlof bij waarbij de duur van het verlof maximaal vijfmaal de wekelijkse arbeidsduur is. 

• Minimaal vijf dagen mantelzorgverlof. Werknemers in Nederland kunnen nu hiervoor zorgverlof opnemen. In een jaar heeft de werknemer recht op tweemaal de wekelijkse arbeidsduur voor kortdurend zorgverlof. Het salaris wordt gedurende dit verlof voor 70% doorbetaald. De werknemer kan ook langdurend (onbetaald) zorgverlof opnemen. 

• Het indienen van een verzoek voor flexibele werktijden. Nederlandse werknemers hebben door de Wet flexibel werken hier nu al recht op.     

De landen hebben drie jaar de tijd om de EU-regels op te nemen in de nationale wetten. Minister Koolmees gaat aan het einde van het jaar de richtlijnen omzetten in nieuwe wetgeving.