BV's: anonimiseren van vermogen gaat nooit helemaal werken

Ondanks bestaande vrijstellingen zal de BV altijd inzicht moeten geven in onder meer het vermogen van de onderneming. Hier kan een BV niet onderuit komen.

Als de BV herleid kan worden tot de DGA, wordt daarmee dus ook inzage verschaft in het zakelijke vermogen van de DGA. Door het opzetten van structuren van meerdere BV’s is het uiteindelijke ondernemingsvermogen hooguit lastiger, maar nog steeds niet onmogelijk, te achterhalen. Volledige anonimisering van het vermogen van de 1-persoons BV is binnen de wettelijke kaders niet mogelijk. Het is echter ook weer niet zo dat alle informatie maar op straat hoeft te liggen.

BV is populair
De BV is een populaire ondernemingsvorm. Waarom eigenlijk? Ondanks de populariteit kleven er ook nadelen aan een BV. Welke nadelen? Hoe is het eigenlijk gesteld met de privacy van de DGA? Als de BV kan worden herleid tot 1 of enkele natuurlijke personen (aangeduid als de DGA), dan is daarmee ook het zakelijk vermogen van die persoon of personen openbaar. Niet iedereen wil dat. Zijn er voor de DGA nog mogelijkheden om zijn
(of haar) ondernemingsvermogen te anonimiseren voor het maatschappelijk verkeer?

Voordelen BV’s hebben ook keerzijde
De BV beperkt de persoonlijke aansprakelijkheid van de ondernemer, zolang de ondernemer behoorlijk bestuurt. Daarnaast zijn er diverse fiscale en andere motieven om in een BV te ondernemen. De voordelen van een BV hebben ook een keerzijde. De BV is wettelijk verplicht om verantwoording af te leggen aan het maatschappelijk verkeer door het deponeren van een jaarrekening (de zogenaamde publicatiejaarrekening). De jaarrekening van de BV dient een zodanig inzicht te geven dat een verantwoord oordeel kan worden gevormd omtrent het vermogen en het resultaat van de onderneming. Afhankelijk van de omvang van de BV kan gebruik worden gemaakt van diverse inrichtings-, publicatie- en consolidatievrijstellingen alsmede van de verplichte accountantscontrole.

Zijn er in de BV-vorm structuren of vrijstellingen waar een BV gebruik van kan maken om zo min mogelijk inzicht te geven over het vermogen van de achterliggende aandeelhouders? Een BV structuur oefent wel degelijk invloed uit op de groottecriteria en dus op de wettelijke vrijstellingen. Het al dan niet bestaan van een groepsrelatie, het effect van een (zuivere) Personal Holding, de gevolgen van een 403-vrijstelling of het moeten verrichten van een zusterconsolidatie hebben allemaal effect op de vraag in hoeverre het vermogen valt te anonimiseren.

27 maart 2019 | Door:  Rohalt Janssens