Blog: Samenwonen: waar je aan moet denken als franchise-ondernemer

Dus, je bent ondernemer of wordt het binnenkort? Gefeliciteerd! En je gaat ook samenwonen of doet dat al? Dubbel gefeliciteerd. En goed dat je dit leest, want er zijn nog wel een aantal dingen waar je aan moet denken.

Als Belastingadviseur en hoofd van de Fiscale afdeling bij Marshoek, krijg ik heel vaak wat wij noemen WNA-vragen’. Wat dat precies zijn? Vragen waar je vaak niet bij stilstaat en dan ineens denkt, ja maar, wat nou als… Eén van die vragen, die eigenlijk veel te weinig wordt gesteld, is:

Wat nou als ik als franchise-ondernemer ga samenwonen?
Samenwonen is een populaire relatievorm. Het aantal mensen dat trouwt, neemt al jaren af twintigers-en-dertigers-trouwen-minder” neemt al jaren af, in plaats daarvan kiezen steeds meer mensen, voornamelijk jongeren, ervoor om samen te wonen. Voor jou als ondernemer moet je in dat geval een aantal zaken in ieder geval goed regelen. Welke dat zijn?
Dat lees je hieronder.

Zorg voor een samenlevingscontract
Zorg in ieder geval voor een samenlevingscontract. Die stel je eenvoudig met een partij als Marshoek en een notaris op. Hierin bepaal je wie waar recht op heeft in het geval dat jullie uit elkaar gaan. Het is misschien niet het meest romantische waar je afspraken over maakt, maar wel heel belangrijk. Zo bepaal je bijvoorbeeld wie recht heeft op het huis, de inboedel (of delen daarvan) en ja, ook jouw franchise-onderneming. En hoe jullie de kosten van de huishouding gaan verdelen en hoe jullie omgaan met spaargeld. 

Helaas sluit lang niet iedereen die samenwoont een samenlevingscontract af. Uit CBS-cijfers blijkt dat slechts de helft van de samenwonende stellen een overeenkomst heeft. Zonde, want het kan veel problemen voorkomen in het geval van een beëindigde relatie. Wat relatief veel voorkomt. Zo lag het aantal echtscheidingen in 2015 op 40% zo meldt het CBS. Dit zal hoogstwaarschijnlijk niet veel anders zijn bij samenlevingscontracten.

Denk ook aan een levenstestament
Nu denk je misschien: mooi een samenlevingscontract afsluiten en alles is geregeld.
Nou, nog niet helemaal. Hoewel het risico dat je je onderneming verliest bij een relatiebreuk is verholpen. Blijft er iets waar je aan zou moeten denken als ondernemer en wanneer je daarvoor kiest jouw partner een grote rol speelt. Ik heb het over een notariële volmacht.
Ook wel een levenstestament genoemd. Hierin staat beschreven wie welke rechten heeft wanneer er iets gebeurt terwijl je in leven bent, in tegenstelling tot een “normaal” testament. Denk bijvoorbeeld aan beslissingsbevoegdheid bij ziekte, wanneer jij zelf geen keuze kan maken. Dit medische aspect is bij een huwelijk juridisch beter bepaald, maar bij een samenwonen helemaal niet. 

Waarom een levenstestament dan belangrijk is voor je onderneming? Nou, je legt er desgewenst ook veel praktische zaken mee vast. Stel je voor, je ligt plotseling in het ziekenhuis en daardoor kan je de winkel niet openen, in een levenstestament machtig je jouw partner (of wie je ook maar wilt) om dit te mogen doen. Nog praktischer, je bent in het buitenland, maar je vliegtuig vertrekt niet, wie mag er dan bij de kluis of de bankzaken regelen namens de onderneming? Of je ondergaat een operatie en bent een tijd niet op de zaak. Veel beslissingen kan een ander niet nemen, zonder jouw toestemming.
Dat los je op met een levenstestament.  

Een mooi voorbeeld van waarin een levenstestament van pas was gekomen, speelde een paar jaar terug. De vakantie van een klant zat erop en hij zou weer naar Nederland vliegen. Totdat er een vulkaan uitbarstte en alle vluchten werden geannuleerd. Het lastige van deze situatie, afgezien van het stranden op je vakantieadres, was dat op dat moment de salarissen moesten worden betaald. Dat ging niet vanaf daar. De klant in kwestie heeft de bank gebeld en zijn partner toestemming gegeven om de salarissen te laten betalen, maar dat was voor de bank niet voldoende. Gevolg was dat de salarissen een paar dagen later pas werden uitbetaald. Een vervelende situatie. 

Dus, als antwoord op de vraag: Wat nou als ik ga samenwonen, zijn er een tweetal zaken waar je zeker goed aan doet om ze te regelen. Ten eerste het afsluiten van een samenlevingscontract en ten tweede het opstellen van een notariële volmacht of ook wel levenstestament. Dan hoef je vervolgens alleen nog maar te genieten van het ondernemen en het samenwonen.

Heb je nog vragen of wil je jouw specifieke situatie en mogelijkheden bespreken?
Neem dan contact op met de fiscale afdeling van Marshoek via 030-6359400.