Blog: Bedrijfsfinanciering nodig, hoe pak je dat aan?

Heeft u een zakelijke lening nodig? Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat u nadenkt over een financieringsaanvraag of er middenin zit. In dat geval raden wij aan om verder te lezen. Waarom? Omdat in de afgelopen jaren wel wat is veranderd op dit terrein.

Een aantal jaren geleden stond, wanneer u als franchise-ondernemer een aanvraag deed, uw franchisegever in veel gevallen (voor een deel) garant voor u bij de bank. Het vertrouwen dat de banken in de franchiseformules had, was genoeg om eventuele financieringsrisico’s deels af te dekken. Vaak worden hierover jaarlijks aparte afspraken gemaakt tussen een bank en een franchisegever, middels zogenaamde arrangementen.

Steeds vaker bemerken wij echter dat franchisegevers vinden dat de ondernemer zelfstandig de volledige financiering moet dragen. Tegelijkertijd zien we ook dat banken meer waarde hechten aan een eigen prognose en zelfstandige financieringsaanvraag. 

Deze ontwikkeling hoeft voor u als ondernemer niet perse slecht uit te pakken. Maar het is wel belangrijk dat u uw zaken goed regelt. Hiermee helpen wij u graag op weg. Daarom delen Jan-Willem Grundlehner en Jacco Ippel, bedrijfseconomisch adviseurs en financieringsdeskundigen bij Marshoek, enkele praktische tips ter voorbereiding op de aanvraag van uw bedrijfsfinanciering. 

Bij een financieringsaanvraag zijn drie onderwerpen van belang: 

1. de ondernemer
2. de vestiging 
3. het financiële plaatje

Als ondernemer moet u een goed beeld hebben van wat u drijft en waar u goed in bent. Maar ook weten waar u hulp bij nodig heeft. Zoekt u alles zelf uit of wint u advies bij iemand in? Of geeft u eerder iets uit handen als u daar minder kennis van heeft? De bank wil tijdens een kennismakingsgesprek een goed beeld kunnen vormen met wie zij te maken hebben; het gaat erom dat de bank vertrouwen in u als ondernemer heeft. 

Tot slot gaat het om het financiële plaatje. Zorg hierbij voor een goede onderbouwing van de financieringsbehoefte. Vaak levert de franchisegever u ook een begroting aan. De laatste tijd zien we wel een beweging dat de franchisegever hierin wat terughoudender is geworden. Stel dus bij voorkeur samen met uw adviseur/accountant ook een gedegen meerjarenbegroting van uw onderneming op voor de komende tien jaar.

Niet elke franchisegever verwacht van haar ondernemers dat ze zelf een financieringsaanvraag regelen. Maar zelfs als u wel de mogelijkheid krijgt om gebruik te maken van de arrangementsafspraken tussen een bank en uw franchisegever, doet u er goed aan een zelfstandige financiering te overwegen, bij voorkeur onder begeleiding van een expert.  

Waarom? Een zelfstandige aanvraag biedt namelijk een aantal voordelen: 
•De bank hecht waarde aan een actieve ondernemer die zichzelf verdiept in een prognose en de onderbouwing van een financieringsaanvraag.

•Zeker wanneer u een financieringsspecialist in de arm neemt, zijn er hele korte doorlooptijden mogelijk bij een aanvraag. 

•U heeft zelf meer invloed op het gehele proces en bent niet gebonden aan vaste afspraken die op organisatieniveau zijn gemaakt. Zeker wanneer u in meer of mindere mate zelf zekerheden kan inbrengen.

Zelfstandige financiering betekent niet dat u alles zelfstandig moet (willen) doen. Er komt een hoop bij kijken. Denk aan een goede meerjarenbegroting (en geconsolideerd indien er sprake is van meerdere vestigingen en/of BV’s) en helder geformuleerde verwachtingen voor de toekomst. Dat is niet iets dat je zomaar even op papier zet.

Vooraf maken wij al een inschatting van de haalbaarheid van de financieringsaanvraag. Daarbij hebben wij ook de mogelijkheid, om bij twijfel uw situatie (al dan niet anoniem) voor te bespreken op haalbaarheid bij onze contactpersonen binnen de drie grootbanken van ons land. Daar komt dan het advies uit om wel of niet door te gaan met de zelfstandige financieringsaanvraag of een advies met enkele aanvullende aandachtspunten. 

Blijf niet hangen bij uw eigen bank voor uw bedrijfsfinanciering!
U zit al een tijd bij uw bank. Dat is altijd goed bevallen en dus logischerwijs dient u uw financieringsaanvraag bij diezelfde bank in. Hoewel heel begrijpelijk, toch laat u mogelijk kansen liggen. Wanneer wij voor een klant een financieringsaanvraag mogen verzorgen, dan dienen wij dit vaak bij meerdere banken tegelijk in. Waarom? Omdat vooraf nooit zeker is of de huidige bank de scherpste tarieven kan bieden en of zij ook de volledige financiering willen verstrekken. Het resultaat is dat u dus ook uw aanbod kan vergelijken met een andere offerte. Zo deden we pas een aanvraag voor een klant, welke al jaren bij dezelfde bank zat. Maar na het uitzetten van de aanvraag bij meerdere banken, bleek een andere bank een veel scherper rentetarief aan te bieden. Door over te stappen kon de ondernemer over de gehele looptijd tienduizenden euro’s besparen. 

De consequentie van deze aanpak is natuurlijk dat u mogelijk moet wisselen van bank. Dat is geen probleem wanneer u geen andere financieringen meer heeft lopen. Is dat wel het geval, dan moet u mogelijk een boeterente betalen om over te stappen, maar zelfs dan pakt het in sommige gevallen alsnog voordeliger uit.

Let op bij nieuwe financieringsvormen zoals crowdfunding
Crowdfunding is erg opkomend. Binnen de food- en non-food Retail waarin wij actief zijn, zien wij echter nog niet dat crowfunding een concurrerend alternatief is. De rentes die je  bij crowdfunding moet betalen, liggen op een beduidend hoger niveau dan de rentetarieven die wij momenteel kunnen afsluiten bij de traditionele banken. 

Nu denkt u misschien, maar zitten er dan geen andere voordelen aan crowdfunding? En is het juist niet een gemakkelijkere wijze om de bedrijfsfinanciering rond te krijgen?
Er zitten zeker ook voordelen aan crowdfunding. Denkt u bijvoorbeeld aan het peilen of er überhaupt animo is voor een bepaald nieuw idee of concept. Voor de meeste franchisenemers speelt dit echter niet, een enkele uitzondering daargelaten.

Wat betreft het gemakkelijker rondkrijgen van een financiering, hebben wij vanwege de intensieve contacten bij de banken hele goede ervaring. Als we kijken naar de financieringsaanvragen die wij verzorgen voor onze klanten, dan worden deze vrijwel allemaal goedgekeurd en ook nog binnen 1 à 2 maanden na aanvang financieringstraject. Het gebeurde ons nog maar twee keer dat we een aanvraag, wegens met name wijzigende marktomstandigheden (overgang van formule), niet rond kregen. Dus als u het ons vraagt is in veel gevallen crowdfunding niet de eerste optie om uw bedrijfsfinanciering onder te brengen. Natuurlijk blijven wij de ontwikkelingen wel nauwlettend in de gaten houden, zeker omdat banken hier ook eigen initiatieven in oppakken.

Zelf zorgen voor uw bedrijfsfinanciering of hulp inroepen van een expert?Bedrijfsfinanciering nodig en zoekt u hierbij begeleiding of wilt u uw aanvraag laten screenen op haalbaarheid of zit u mogelijk al in een aanvraag die niet echt van de grond komt? Wij helpen u graag verder om financiering rond te krijgen.